Sök
  • Zebulon Carlander

Blogg: 80-årsdagen sedan vinterkrigets utbrott


Jag var på en fin och fridfull ceremoni vid Finska kyrkan i Gamla stan till minne av 80-årsdagen för vinterkrigets utbrott. 


Tusentals människor kom att förlora sina hem, sina familjer, och ytterst sina liv till följd av det sovjetiska angreppet mot Finland. Värst utsatta var, som i alla konflikter, barnen. 


Det svenska stödet till Finland var och är omdebatterat. Men likväl kom cirka 9 500 svenska soldater att delta i försvaret av Finland, varav de flesta i den s k frivilligkåren. 


Alla konflikter är eländiga och fulla av lidande. Det finns inget att romantisera om det. Däremot kan man inte annat än att beundra den finska försvarsviljan i denna mörka stund.


Känner en stor tacksamhet till alla dem som gjorde enorma uppoffringar för att värna om frihet och demokrati. Tänker även extra på krigets alla offer, såväl civila som militära. 


Vi har sedan länge sluppit krigets fasor i vårt land. Vi får aldrig glömma att fred bevaras inte av sig självt, utan det måste alltid vårdas och främjas. Annars kan det förloras.
2 visningar

©2020 by Zebulon Carlander. Proudly created with Wix.com