©2020 by Zebulon Carlander. Proudly created with Wix.com

Sök
  • Zebulon Carlander

Blogg: Svenskt-finskt statsministermöte i Harpsund

Idag välkomnade Stefan Löfven Finlands nya statsminister Sanna Marin till Harpsund. Det finns en tradition att statsministrar från våra två länder gör sin första resa utomlands till den andre. Den enda avvikelsen jag känner till är Göran Persson som istället valde att åka till Estland.


En liten kuriosa om statsministrar och säkerhetspolitiken.


När den finske statsministern Mauno Koivisto ville förbereda sig för att efterträda Urho Kekkonen som president träffades han och Thorbjörn Fälldin i hemlighet i närheten av Treriksröset för att tillsammans med sina försvarschefer diskutera säkerhetspolitik. Fokus var på Nordkalotten.


I sin tjänstedagbok skrev ÖB Lennart Ljung:


''Koivisto är uppenbarligen ute för att lära sig så mycket som möjligt om säkerhetspolitik. Han har kommit hit med bl a ett exemplar av det nyss utkomna ÖB 80 som han uppenbarligen har läst mycket noga, vilket framgår av marginalanteckningar och frågetecken, som han försökt få uträtade genom att diskutera med mig. Han har likaså med sig ett ganska stort antal kopior av artiklar i säkerhetspolitiska ämnen.''Foto: Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör till Finland

45 visningar