Sök
  • Zebulon Carlander

Blogg: Kort om Trumps säkerhetsråd

När man jämför honom med sina företrädare har Donald Trump haft en hög omsättning av rådgivare inom sin säkerhetspolitiska krets. Det var inte förvånande då han som outsider bl a inte kunde falla tillbaka på ett brett nätverk av tankesmedjor och experter som stödjer hans åsikter i utrikes- och säkerhetspolitiken.


Successivt verkar bitarna ha fallit på plats för att forma ett säkerhetsråd (s k ''principals'') som även om de kanske inte delar hans omvärldsanalyser och instinkter i alla fall inte sinkar eller motarbetar hans agenda. Det har annars varit ett konstant mönster under mandatperioden.


Istället för Rex Tillerson som utrikesminister har han Mike Pompeo, istället för James Mattis som försvarsminister har han Mark Esper, istället för Joe Dunford som försvarschef har han Mark Milley, och istället för John Bolton som säkerhetsrådgivare har han Robert O’Brien.


Att se den utvecklingen är nödvändigt för att förstå hur utrikes- och säkerhetspolitiken under Trump har förändrats från januari 2017 till januari 2020. Han är mer bekväm i rollen som Commander in Chief och är mindre benägen att ta till sig avvikande uppfattningar eller rådgivning.


Det innebär inte att processen för beslutsfattande nödvändigtvis blir bättre. Baserat på uppgifter i media verkar beslutsprocessen i attacken Qassem Soleimani ha varit relativt kort för en sådan stor aktion. Snarare handlar det om att de institutionella hindren för att verkställa Trumps vilja i utrikes- och säkerhetspolitiken har blivit färre.


Foto: White House

11 visningar

©2020 by Zebulon Carlander. Proudly created with Wix.com