Blogg: Sveriges försvarspolitik – en antologi

Försvarspolitiken är ett område som angår alla. Syftet med vår samlade försvarspolitik är att hävda landets intressen, skydda den svenska demokratin, och värna vår suveränitet. För första gången på decennier befinner sig försvaret i en expansiv fas där nya förband ska upprättas, ny materiel ska införskaffas, och internationella samarbeten fördjupas.

Det är befogat med tanke på det spända omvärldsläget – inte minst med anledningen av Rysslands aggressiva utrikespolitik. Den senaste överenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet samt Liberalerna betyder att försvarsanslagen kommer överstiga 80 miljarder kronor i mitten av 2020-talet. Efter det kan nya satsningar bli aktuella.

När vi investerar mer i att bygga försvarsförmåga ökar också intresset att ha fler engagerade i den försvarspolitiska diskussionen. Det är om något en demokratisk fråga. Ett så pass viktigt område som försvarspolitiken behöver många åsikter och människor engagerade – det är för viktigt för att lämnas till ett fåtal.

För att främja den målsättningen att fler ska kunna ta del av och engagera sig i försvarspolitiken kommer boken ”Sveriges försvarspolitik – en antologi”. Jag och Oscar Karlflo är redaktörer och i boken skriver bl a tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt, försvarsexperten Annika Nordgren Christensen, och fd generalmajoren Karlis Neretnieks.

Vårt mål är att erbjuda en solid introduktion till försvarspolitikens viktigaste komponenter, såsom personalförsörjning, materielförsörjning, och internationella samarbeten. Publiceringsdatumet är satt till 2 april och efter det kommer vi bl a anordna träffar runt om i landet med olika kapitelförfattare. Jag ser fram emot det!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.