Blogg: Abu Bakr al-Baghdadi dödad

Igår på en presskonferens i Vita Huset offentliggjorde USA:s president Donald Trump att Islamiska Statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi dödats i en räd i nordvästra Syrien. Det är en klar seger för den globala koalitionen mot IS – men hur mycket förändrar det?

Enligt uppgifter i media var det en kombinerad insats av underrättelsetjänsten CIA, den militära organisation JSOC, och lokala partners, som möjliggjorde upptäckten av och räden mot al-Baghdadi. I Reuters står det att allt började med ett spår irakiska underrättelsetjänsten fick via en av al-Baghdadis kurirer.

De som utförde räden – JSOC – tillhör den yttersta spjutspetsen inom det amerikanska specialförbandsystemet. JSOC sorter under det större SOCOM som är hela kommandot för alla USA:s specialförband. JSOC skapades på 1980-talet men fick en kärnroll i kriget mot terrorn efter 9/11-attackerna.

JSOCs mest framträdande förband är arméns Delta Force och flottans SEAL Team 6 – men det finns bredare kompetenser inom JSOC, bl a den topphemliga Task Force Orange som bedriver olika typer av underrättelseinhämtning. Räden mot al-Baghdadi är ytterligare en fjäder i hatten för JSOC – tidigare har man dödat Usama bin Laden och Abu Musab az-Zarqawi.

Abu Bakr al-Baghdadi var en ohygglig människa som gjort sig skyldig olagliga människors död, inklusive svenskars. Det är en stor förlust för IS – men inte fatal. Organisationen är så pass stor att det säkerligen finns en ersättare väntandes någonstans.

Den globala koalitionen måste fortsätta upprätthålla ett hårt tryck mot resterna som finns kvar av IS i framför allt Irak och Syrien. Dessvärre riskerar Trumps plötsliga och oplanerade tillbakadragande av amerikanska förband från Syrien underminera den insatsen. Vi får inte förlora fokus – hotet kvarstår.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.