Blogg: Politik handlar om att lösa samhällsproblem

Få personer har inspirerat mig mer i mitt politiska engagemang än Anders Borg. Han har alltid utmärkt sig i mina ögon som en intelligent, receptiv och förnuftig politiker och människa. Som finansminister visade han alltid folket respekt genom att tala klarspråk och vara uppriktig.

Vi delar båda hemdistrikt i Moderata Ungdomsförbundet, nämligen Östergötland. Dock ska det tilläggas att vi har bakgrunder i olika föreningar – han Norrköping och jag Linköping. Men hemdistriktspatriotismen kombinerat med känslan att vi delar likheter i personlighet har gjort honom till en förebild.

Det var därför inte konstigt att jag läste igenom hans memoar så fort jag fick tag på den. Det är ett oerhört intressant uppslagsverk om såväl projektet Nya Moderaterna som regerandet under Alliansregeringen åren 2006-2014. Han är, som alltid, rak på sak och skarp i sina analyser.

Jag delar hans synsätt på syftet med politiken, det vill säga att det ska lösa samhällsproblem. Till skillnad från Anders Borg har jag aldrig haft någon utpräglad ideologisk period i mitt engagemang, utan jag har alltid, på gott och ont, haft ett pragmatiskt och praktiskt synsätt på politiken.

Det innebär såklart inte att jag saknar en ideologisk kompass eller filosofiska principer. Men under min tid som aktiv medlem i ungdomsförbundet blev jag aldrig hänförd av andras utläggningar i talarstolen baserad på en uppfattad ideologisk renlärighet där människors vardagsproblem verkade ointressanta. Det tilltalar helt enkelt inte mig.

Anders Borg är väldigt tydlig med att enligt hans analys vinner Moderaterna inte val utifrån någon romantiserande retorik – utan snarare utifrån ett rakt och realistiskt budskap om ett eller flera samhällsproblem som behöver lösas. Hans modell för ett framgångsrikt val- och regeringsprogram är formulerat i tre frågor.

Den första frågan är om det finns ett stort samhällsproblem att lösa, den andra frågan är hur man tänker lösa samhällsproblemet, och den tredje frågan är med vilka man tänker göra det med. Kan en partiföreträdare inte svara på dessa frågor kort och koncist på ett sätt som är förståeligt för en väljare har man fel strategi.

Det är en väldigt användbar modell. För att testa den är det bara att tillämpa modellen på valsegern 2006. Då var samhällsproblemet utanförskapet, lösningen var arbetslinjen, och man skulle genomföra det tillsammans med Alliansen. Jämförelsevis var det utpekade samhällsproblemet och lösningen mer oklar 2014 vilket bidrog till valnederlaget.

Anders Borg är en av Sveriges och Moderaternas mest framstående politiker. Hans gärning som finansminister var imponerande och bidrog till att vi kunde ta oss igenom den finanspolitiska skärselden i betydligt bättre skick än många av våra europeiska vänner. Hans bok är mycket läsvärd.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.