Försvarsanslaget

Tidigare i sommar skrev alla ordföranden för de borgerliga studentförbunden i SvD att försvarsberedningens förslag för ett nytt försvar måste implementeras, vilket innebär att öka försvarets anslag till ca 1,5 procent av bnp till år 2025. 

Idag kom beskedet att så kommer ske. Att försvaret får en långsiktighet och stabilitet i sin planeringen är av stor betydelse. Nu kan man fokusera på att producera militär förmåga istället för att famla i mörkret om försvarsekonomin.

Det hade ej varit möjligt utan den borgerliga kraftsamling som skedde i våras. Att vägra underteckna försvarsberedningens slutrapport var en avgörande markering emot S försök att skala ner på förslagen (som redan är nedskalade).

Det kvarstår stora frågetecken, t ex om finansieringen. Att höja skatterna vore definitivt fel väg att gå. Vi har redan ett av världens högsta skattetrycket och försvaret är en kärnuppgift. Det visar på S-MPs felprioriteringar i statsbudgeten. 

Vi kan inte inteckna något permanent seger i frågan utan måste ständigt upprätthålla press på regeringen att verkställa det man har åtagit sig. Dessutom är 1,5 procent av bnp till försvaret bara ett delmål på vägen till 2 procent.

Är det något som har varit extra klargörande i den här processen är det S ovilja att ta ansvar i försvarsfrågan. Oavsett vad spinet är från Sveavägen 68 gör man det här ytterst motvilligt, påtvingade av riksdagens aritmetik.

Nu borde regeringen låta försvaret och FMV slippa den onödiga och resurskrävande sifferexercisen som man påtvingades under sommaren, när S fortfarande höll emot i anslagsfrågan, för att hitta sätt att skala ner på förslagen.

Som sagt. Ett bra besked för långsiktighet i försvarsekonomin. Det finns stora oklarheter och det är inte en seger gjuten i guld. Vi måste fortsätta opinionsbilda och använda alla våra politiska verktyg för att bygga försvaret Sverige behöver.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.