G7-toppmötet i Biarritz

G7-toppmötet med ledarna från USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Japan, Kanada, Italien samt representanter från EU-institutioner avslutades tidigare veckan.

Mötet var fattigt på gemensamma ställningstaganden men om man dömer den utifrån den standard som existerar i Trump-eran gick det bra. Ledarna hade ingen pinsam sammanstött utan det hela passerade ganska smärtfritt.

Frankrikes president Emmanuel Macron fick möjlighet att visa på sin initiativförmåga och ledarskap i att lösa globala frågor. Det underlättas av frånvaron av alternativ. Donald Trump vill inte, Boris Johnson kan inte, och Angela Merkel är på väg ut från scenen.

En av de stora händelserna under toppmötet hände utanför – Irans utrikesminister Javad Zarif åkte dit för att möta med Macron vid sidlinjerna. Efter deras möte träffade Macron Trump och ringde Irans president Hassan Rouhani.

De franska försöken att gjuta olja på vågorna i den intensifierande konflikten mellan USA-Iran är lovvärda. Trump uttryckte intresse för att träffa med Rouhani och sade sig vilja se Iran starkt men bara utan kärnvapen och ballistiska robotar.

Det är något han har gett uttryck för tidigare. Rouhani avisade dock hans invinter och sade att hans villkor för att möta den amerikanske presidenten är att sanktionerna mot Iran avvecklas. Det är osannolikt att det kommer hända.

Att upprätthålla diplomatin är bra, faktiskt nödvändigt, men det är svårt att se förutsättningarna för något faktiskt genombrott, eller ens konkreta samtal, inom överskådlig tid. De olika positionerna är såpass oförenliga.

Det som håller beslutsfattare vakna om nätterna, för att använda ett utslitet uttryck, är risken för ett nytt krig i Mellanöstern. Ett amerikanskt-iranskt krig vore katastrofalt och jag tror inte det är vad vare sig Trump eller den iranska statsledningen eftersträvar, men det kan ske ändå.

I USA brukar man tala om kriget i Afghanistan som ”A War of Necessity” medan kriget i Irak var ”A War of Choice”. Faran är att det kan uppstå ett krig med Iran, vilket skulle vara ”A War of Accident”. Måtte det inte ske.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.