Förhandlingar om Afghanistan och norsk försvarsrapport

Under de senaste dagarna har det kommit uppgifter i media om framsteg i förhandlingarna mellan amerikanerna och talibanerna. Enligt Washington Post ska USA vara redo att minska sin truppnärvaro i Afghanistan från dagens cirka 15 000 till ungefär 9 000 i utbyte mot att talibanerna lovar att inte tillåta terrorgrupper operera från det territorium man besitter. 

Det är positivt att man kommer framåt men sådana här förhandlingar är väldigt bräckliga. De stora problemen väntar längre fram i processen när den afghanska regeringen i Kabul ska komma överens med talibanerna om ett ramverk för landets framtid. Talibanerna ser regeringen som illegitim, vilket gör det oklart om förhandlingar, för att inte säga en uppgörelse, är möjliga.

Trycket är starkt i Washington att dra tillbaka de kvarvarande amerikanska styrkorna. President Trump har från första början varit uttrycklig med sitt missnöje att fortfarande ha trupper kvar, samtidigt som flera av kandidaterna i det demokratiska primärvalet har sagt att de avser avveckla USA:s insats i Afghanistan. Det är något talibanerna och andra regionala aktörer noterar. 

Här i närområdet skriver Dagens Naeringsliv att den norske arméchefen Odin Johannessen har lämnat över en rapport till den norske försvarschefen Haakon Bruun-Hanssen inom ramen för projektet Haeren mot 2040. I rapporten arbetar man med olika konfliktscenarier och når slutsatsen att det krävs 500 döda i ett konfliktscenario för att Natos artikel fem ska utlösas. 

Sedan finns det andra scenarier med mindre förluster, vilket i sin tur påverkar det stöd man kan förvänta sig utifrån. I en sådan situation kan man fortfarande förvänta sig stöd och sympatier, men det kommer inte vara lika enhäligt. Nato fattar som bekant beslut utifrån konsensus. Då kan det istället bli aktuellt med unilaterala aktioner eller mindre koalitioner. 

Rapporten, som tyvärr än så länge inte har blivit publicerad för allmän läsarkrets, är en påminnelse om krigets realiteter och allvar. Eftersom vår säkerhet är så starkt sammankopplad med Norges gör vi bra i att notera sådana här rapporter och resonera kring vad vi kan göra – ensidigt och tillsammans med andra – för att stärka stabiliteten i närområdet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.