Ung Dialog: “Att lyssna är en förutsättning för att övertyga”

’’För ofta dömer vi andra grupper genom deras värsta exempel, samtidigt som vi bedömer oss själva utifrån våra bästa avsikter.’’ De orden yttrade USA:s tidigare president George W. Bush för tre år sedan vid en minnesstund för ett par mördade poliser i Texas.

Det hade varit positivt för det offentliga samtalet här hemma i Sverige om fler bejakade den tankegången. Det är naturligt att det i enskilda sakfrågor kan väckas starka känslor, men ofta blir det överdrivet och hämmar snarare än främjar den offentliga debatten.

När vi blir alltmer olika i bakgrunder och intressen kommer det bli än viktigare att anstränga sig att vara lyhörd för andras perspektiv. Det innebär inte att man måste göra avkall på sina egna åsikter, men det är ett uttryck av respekt och en förutsättning för ett sunt debattklimat.

I början av sommaren fick jag och en grupp andra unga samhällsintresserade personer en bra upplevelse i hur man kan, på ett resonerade och respektfullt sätt, ta sig an att diskutera svåra, komplexa och för många djupt emotionella frågor utan att det urartar i personangrepp.

Det var på Dialogakademin. Det är ett slags sommarläger som arrangeras av organisationen Ung Dialog, vars huvudsyfte är att skapa öppna mötesplatser för att diskutera brännande samhällsfrågor och problem, bland annat antisemitism och islamofobi.

På Dialogakademin, vilket anordnades på en ö strax utanför Stockholm, var vi en varierad samling människor med olika bakgrunder, inte minst religiösa och etniska. Mycket tid ägnades åt att diskutera tillvaron för olika grupper i Sverige.

Innan diskussionerna startades etablerades parametrar för hur de skulle föras. Det fanns hos deltagarna stor konsensus att viktiga förutsättningar för att kunna ha givande samtal inte minst är lyhördhet och att tolka vad den andre försöker säga på ett schysst sätt.

När det senare fanns olika uppfattningar skrek ingen eller misstänkliggjorde någons intentioner – tvärtom lyssnade man intensivt och försökte framföra sina egna uppfattningar så gott det gick. Efter varje samtal kunde alla gå därifrån med ett nytt perspektiv rikare.

Den viljan och nyfikenheten till att våga vara mottaglig för andras åsikter är ett framgångsrecept för ett starkt och tolerant samhälle. Det behövs fler arenor likt Dialogakademin som skapar ytor för konstruktiva samtal om svåra frågor.

För att citera en annan känd amerikansk profil, om än fiktionell, är det värt att erinra Atticus Finch visdomsord i Harper Lees klassiker Dödssynden. ”Du förstår aldrig riktigt en person förrän du ser saker från hans synvinkel – förrän du klättrar in i hans skinn och går omkring i det.” Det stämmer verkligen.

Länk till inlägget.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.