Corren, NT, & MVT: Vela inte om försvaret

En regering har ingen viktigare uppgift än rikets säkerhet. De orden yttrade statsminister Stefan Löfven förra året vid en säkerhetspolitisk konferens i Sälen. Fast när det har kommit till att omsätta orden till handling har det visat sig att för Socialdemokraterna finns det andra prioriteringar som är viktigare än att värna landets trygghet.

I Sverige har vi en tradition av att försöka utforma försvarspolitiken i breda överenskommelser. Det har kommit i uttryck i den försvarsberedning som tillsätts inför varje försvarsbeslut och som består av representanter från samtliga riksdagspartier. Tillsammans med experter tar de fram underlag för framtidens militära och civila försvar.

Efter två års intensivt och grundligt arbete under den före detta talmannen och försvarsministern Björn von Sydows ledningen presenterades i maj försvarsberedningens slutrapport. I den beskriver man det säkerhetspolitiska läget som allvarligt, vilket kräver att vi ökar dimensioneringen av vår försvarsmakt. Kostnaden uppskattas till cirka 84 miljarder kronor år 2025.

Det var alla i försvarsberedningen överens om tills Socialdemokraterna i elfte timmen ändrade sig och krävde att få skjuta på frågan om försvarets finansiering till hösten. I medier har det framkommit att man i regeringskansliet har för avsikt att skala ner förslagen för det framtida försvaret. Inte eftersom behoven har förändrats – utan för man inte vill betala för det.

Det ger en starkt ökad risknivå i ett läge där fundamenten för europeisk säkerhet – vår säkerhet – är under hårt tryck från ett aggressivt Ryssland, ett instabilt Mellanöstern, ett splittrat Europa och ett oberäkneligt USA. I ett sådant läge kan inte landets trygghet överhuvudtaget prioriteras ner – det måste vara högt upp på agendan.

Få kan känna sig nöjda över hur försvarspolitiken har hanterats i Sverige sedan slutet av det kalla kriget. Även vi har haft anledning till att ompröva en del tidigare ställningstaganden. Men Moderaterna har tillsammans med de övriga borgerliga partierna de senaste åren visat att man är redo att prioritera ett starkare försvar i såväl förhandlingar som i faktiska budgetar.

Förra årets valrörelse beskrev Socialdemokraterna sig själva som det mest försvarsvänliga partiet. Detta trots att Peter Hultqvists hela plattform under sina år som försvarsminister har byggts på borgerlig politik och stöd. Nu synas dessutom det påståendet när regeringen darrar i frågan om framtidens försvarsmakt.

Under inga villkor kommer vi moderater vika oss i frågan om att finansiera det försvar som behövs i en osäker och otrygg omvärld som har föreslagits av en enig försvarsberedning. Vi tar strid för en ansvarsfull försvarspolitik. Det handlar om att värna Sveriges säkerhet och självständighet. Det kan inte prioriteras bort.

Länk till artikeln.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.