Skymningsläge i Hongkong

Under sommaren har det pågått omfattande demonstrationer i Hongkong där folk har mobiliserat för att protestera mot ett lagförslag som skulle möjliggöra för utlämningar av brottsmisstänkta till det kinesiska fastlandet där domstolarna lyder under det kinesiska kommunistpartiet.

Efter hundratusentals människor samlades på gator och uttryckte sitt missnöje över lagförslaget vek sig tillslut stadens styre, lett av chefsminister Carrie Lam, som sa att det var ”dött”. Men det var otillräckligt. Demonstranterna kräver ytterligare åtgärder för att säkerställa rättsstyre i staden.

Samtidigt som själva lagförslaget har varit i fokus kan demonstrationerna sägas ha en större fråga i fokus – nämligen framtiden för miljonstaden och principen om ett land med två system. Ungefär halva tiden har gått av Hongkongs specialstatus efter överlämnandet från Storbritannien till Kina.

Det har – inte minst med trettioårsdagen av underkuvandet av protesterna på Himmelska fridens torg i bakhuvudet – spekulerats om hur länge och till vilken gräns det kommunistpartiet kommer att tillåta situationen i Hongkong fortskrida utan att man intervenerar.

Xi Jinping vet säkerligen om att repressiva aktioner i Hongkong av Folkets befrielsearmé skulle leda till internationella fördömanden och skada – om inte tillintetgöra – Hongkongs position som finansiellt centrum i östra Asien. Men samtidigt skyr kommunistpartiet inga medel för att försvara sin maktposition.

Under de senaste dygnen har det spridits uppgifter om att kinesiska trupper håller på att mobilisera intill gränsen mellan fastlandet och Hongkong – något som USA:s president Donald Trump bekräftade på Twitter bara för en stund sedan.

Sverige måste tillsammans med övriga EU-länder vara väldigt tydliga med att repressiva aktioner mot demonstranterna vore oacceptabla. Helst ska detta göras tillsammans med USA. Läget är ytterst allvarligt och kan enkelt eskalera. Det råder skymningsläge över Hongkong.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.