Handelskonflikt, E2I, och Toni Morrison

Det har varit en omtumlande vecka i världspolitiken, något som kanske hör till regeln snarare än undantaget i dessa tider.

Handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerade ytterligare. Kina valde att devalvera sin valuta till 7 yuan för en dollar, vilket är det lägsta värdet Remnibi har haft sedan finanskrisen. Det fick USA:s finansdepartement att stämpla Kina som en valutamanipulerare. Relationen mellan Washington och Peking är fortsatt på fritt fall, och det är oklart huruvida det går att hejda.

Det har varit fortsatta demonstrationer i såväl Moskva som Hongkong. Som jag twittrade häromdagen är det påminnelser om den ständiga attraktionskraft som demokratiska och rättsbaserade styrelseskick har för människor att förverkliga sina drömmar och säkerställa sina friheter. Dessa modiga människor förtjänar vårt stöd och uppbackning.

På hemmafronten har regeringen äntligen aviserat att man avser att ansluta Sverige till det franska försvarssamarbetet, European Intervention Initiative (E2I). Det var på tiden att Sverige gör det. Det belyser också det ihåliga med att klamra sig fast i utdaterade begrepp som ”alliansfrihet”. Som jag påpekat länge skapar det mer förvirring än klarhet om svensk säkerhetspolitik.

Slutligen något som inte är geopolitiskt men än dock förtjänar att nämnas så gick den amerikanska nobelpristagaren Toni Morrison bort. Hon föddes 1931 och blev 88 år gammal. Det var ganska nyligen jag läste hennes verk Song of Solomon, som f ö är Barack Obamas favoritbok, och den var alldeles underbar. Hon var utan tvekan en av vår tids största författare. RIP.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.