Den underjordiska järnvägen


Under 1800-talet fanns det något i USA som kallades för den underjordiska järnvägen, vilket var ett nätverk av abolitionister som hjälpte slavar att fly från de södra staterna. I boken ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead, som jag nyss läste, blir metaforen till verklighet. 

Romanen tar sin utgångspunkt i Georgia där slavarna Caesar och Cora bestämmer sig för att fly från ett plantage som drivs av bröderna Randell med oerhörd brutalitet och sadism. Med hjälp av den underjordiska järnvägen lyckas de lämna delstaten, fast det är bara början på deras farofyllda resa. 

Hela slavsystemets vedervärdiga ansikte visas. Det hänsynslösa våldet, de sexuella övergreppen, och den bottenlösa rasismen. Läsaren får se allt det komma till uttryck på både en individuell nivå hos enskilda karaktärer som Cora men även på en strukturell nivå. 

Det är en gripande bok som jag rekommenderar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.