Hur man twittrar med Barack Obama

För fyra år sedan twittrade jag med Barack Obama om klimatförändringar. Det var kulmen på vad som av en ren slump hade blivit lite av min grej – att ställa frågor till världsledare på sociala medier. 

Som Linköpingsbo är det inte helt enkelt att vara engagerad i utrikes- och säkerhetspolitik. Det mesta av den verksamheten är koncentrerad i Stockholm, t ex seminarier, konferenser, möten. 

En dag råkade jag se på twitter att Storbritanniens dåvarande utrikesminister William Hague skulle ha en frågestund, och jag skickade in ett par frågor. Till min stor förvåning fick jag ett svar. 

Efter det började jag systematiserat följa efter potentiella frågestunder, bl a genom att använda google alerts och periodvis söka på begrepp som ’’Q&A’’ på twitter. 

Våren 2015 skaffade Vita Huset ett eget twitterkonto till presidenten. Obama twittrade från @POTUS, ’’Hello, Twitter! It’s Barack. Really! Six years in, they’re finally giving me my own account.’’

Någon vecka senare, när jag lite slentrianmässigt gick in på twitter, såg jag helt plötsligt att han ett par minuter tidigare hade twittrat, ’’Just got a hurricane preparedness briefing in Miami. Acting on climate change is critical. Got climate Qs? I’ll answer at 1pm ET. #AskPOTUS’’

Det tog ett ögonblick att bearbeta tweetet, men efter det var jag fast besluten att jag skulle få ett svar. 

Genom mina år att twittra med världsledare hade jag utvecklat ett par teorier för hur man bäst för ett svar. Det kan lite lite cyniskt, men olika medium kräver olika tekniker.

För att få ett svar från Obama använde jag tre vägledande principer:

  1. Håll dig till ämnet. 

När någon väljer att hålla en frågestund på sociala medier och särskilt utannonserar ett särskilt ämne, då gör man bäst i att hålla sig till det. De bestämmer vilka frågor de svarar på, och är det något som är off-topic från vad de vill uppmärksamma är chansen mindre att man får ett svar.

Jag såg fler stycken som t ex frågade om Edward Snowden, den amerikanska ekonomin, osv. 

2. Skicka in många frågor. 

När det är USA:s president som anordnar en frågestund på twitter, då kommer det vara mycket aktivitet. Jag minns hur en amerikansk journalist la upp en video på all aktivitet under hashtagen AskPotus. Det var tusentals tweets i minuten! 

För att maximera chanserna att de som väljer ut frågorna ser en, är det därför bäst att skicka in så många frågor som möjligt. Sammanlagt tror jag att under en period på en halvtimme lyckades jag formulera och skicka in etthundra frågor. Såklart var ett par väldigt lika varandra. 

3. Var respektfull.

Jag vet inte om det här spelar någon roll i att få ett svar, men för mig är det viktigt att vara respektfull till den jag ställer en fråga till, oavsett om det är online eller i person. Därför tilltalade jag Obama i alla mina tweets som ’’Mr. POTUS’’. Av alla som fick svar av honom var jag den enda som gjorde det. 

***

Jag kunde inte så mycket om klimatförändringar, men jag skickade in varje fråga jag kunde komma på. Dessutom gick jag tillbaka till hans senaste State of the Union anförande, där jag visste att han hade nämnt klimatförändring.

Plötsligt fick jag en notifkation att ett officiellt Vita Huset konto, @WHLive, hade gillat ett av mina tweets. Sedan ett till, och ett till. När jag tittade närmare på kontot hade det bara gillat tweets med frågor till presidenten och alla var intressanta.

Det slog mig att det måste vara så det väljer ut frågorna. De följde flödet och såg de en fråga de tyckte om så gillade de den. Sammanlagt blev det 10-15 tweets, varav tre var mina. Sedan fick presidenten välja någon av de frågorna att svara.

När frågestunden började var det ett par minuters intervaller mellan varje svar. Till slut kom notifikationen att Vita Huset hade retweetat ett av mina tweets. När jag gick dit för att kolla så kom plötsligt en ny notifikation. ’’President Obama mentioned you.’’ 

Frågan han hade svarat på löd: 

’’Mr @POTUS, in the state of the union speech you said that climate change is a national security issue. Can you explain why it is? #AskPOTUS’’

Hans svar:

’’.@ZCarlander more severe weather events lead to displacement, scarcity, stressed populations; all increase likelihood of global conflict.’’

Sedan svarade han på ett till tweet.

Min fråga:

’’Mr @POTUS, do you believe that big polluters like China and Brazil are doing enough on fighting climate change? #AskPOTUS’’

Hans svar:

’’.@ZCarlander agreement with China big and will be working w Brazil to develop their plans. We will all need to do more with US leading’’

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.