Bokrelease ”Från ett kallt krig till ett annat”

Var under eftermiddagen på en spännande release av den före detta ambassadören till Moskva Tomas Bertelmans nya bok som heter ”Från ett kallt krig till ett annat” vilket dels innehåller nya analyser om Ryssland, dels analyser han skrev under sin långa karriär som diplomat. 

I sitt öppningsanförande anmärkte Bertelman att medan Ryssland delar mycket med västvärlden såsom historia och kultur skiljer sig dess politiska system väsentligen från vårat. I den ryska historien finns det ett slags cykliskt mönster där perioder av modernisering utlöser en motreaktion.

Senast det här inträffades kan möjligen sägas vara under president Dmitrij Medvedev (2008-2012). Ryssland skakades av den finansiella och ekonomiska krisen 2009 och det fanns resonemang om det kanske äntligen var dags för landet att bryta sitt energiberoende, men utfallet blev tyvärr annorlunda. 

Den så kallade vertikalen, det system som har byggts upp under Vladimir Putins två decennier vid makten, har nedmonterat alla institutioner. Nu är Putins väljarstöd i Ryssland nere på nivåer som inte har setts sedan före annekteringen av Krimhalvön från Ukraina. 

Idag har det ryska folket, enligt Bertelman, tröttnat på de utländska äventyren. Efter fem år med sjunkande reallöner är missnöjet utbrett. Det finns många lokala protester som trots en begränsad geografisk utspridning får stor uppmärksamhet nationellt tack vare sociala medier. 

Att handskas med det här växande missnöjet är ett stort problem för Kreml. Den så kallade patriotiska mobiliseringen som skedde efter aggressionen mot Ukraina har nått vägs ände. Nu är frågan hur man ska hantera de olika opinionerna inför transit 2024, vilket är då Putins fjärde mandatperiod som president upphör och han förväntas få en efterträdare. Bertelman tror att det kommer dröja tills Ryssland återigen har bra relationer med västvärlden. 

Sedan kom tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt med ett par inlägg. Han poängterade att Ryssland framför allt har två större problem framför sig. Det första är att genomföra smärtsamma men grundläggande reformer för ekonomin och det politiska systemet.

Det andra är att man måste komma till bukt med oförmågan att få vänner bland sina grannländer. Ingen stat kan ha en grundläggande säkerhet om den inte har bra relationer med sina grannar. För Sverige tog det tills mitten av 1800-talet innan man åstadkom en solid, fast relation med Danmark. För Tyskland, som har flest grannländer i hela Europa, tog det som bekant ännu längre. 

Bildt underströk att ett långsiktigt mål med vår samlade Rysslandpolitik borde vara att försöka förmå Kreml att acceptera sina grannar som självständiga stater. Om man skulle göra det bortfaller mycket av dagens problem. Men det kan dröja ett tag. Se bara hur man hanterade den nye ukrainske presidenten. 

Efter det här mycket intressanta seminariet ser jag nu fram emot att läsa Bertelmans gedigna analyser i hans bok. Jag har redan hunnit läsa ett par dussin sidor och det är verkligen intressant. Kan rekommendera andra med ett intresse för utrikes- och säkerhetspolitik att införskaffa den.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.