Ett mord på Nordirland


Väldigt sorgligt att en ung journalist i Nordirland under natten blev mördad när hon bevakade ett upplopp i Derry/Londonderry. Enligt polisen ska gärningsmannen troligen ha kommit ifrån den republikanska dissidentgruppen New IRA .

Jag håller just nu på att läsa ”Great hatred, little room” av Tony Blairs fd stabschef Jonathan Powell som beskriver sina tio år av att medla och engagera sig för att åstadkomma fred och försoning på Nordirland. 

Förra året var det två decennier sedan Långfredsavtalet slöts och the troubles nådde sitt officiella slut. Fast som det framkommer i boken är fred en process, inte en händelse. För att parafrasera Churchill var det bara slutet på början av en lång resa med många hinder kvar på vägen. 

Det har varit många framsteg post-1998, t ex som när Provisional IRA 2005 avvecklade sin omfattande vapenarsenal. Men det finns fortfarande tyngre vapen och militärtekniskt kunnande i omlopp som mindre grupper nyttjar för att med våld försöka nå sina politiska mål. 

Som tidigare nämnt är det en sådan grupp som bedöms ligga bakom mordet på 29-åriga Lyra McKee. 

Enligt den brittiska säkerhetstjänsten MI5 är hotnivån för terrorism i Nordirland ”severe”. Det ska tilläggas att många av dessa dissidentgrupper också är djupt involverade i andra typer av kriminalitet, t ex utpressning och smuggling. 

Problemen är många på Nordirland – vilket inte hjälpts av Brexit – men det finns ingen som helst opinion hos den överväldigande majoriteten av folket, såväl katoliker som protestanter, att återvända till the troubles mörka dagar. De busarna som ligger bakom mordet på Lyra borde förstå det och försvinna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.