SvD: Medge att vi också har intressen

Det sägs att en politiker är som mest intressant när denne har lämnat den politiska scenen. Då är han eller hon inte längre fjättrad av partipolitiska talepunkter eller regeringsmaktens begränsningar, utan kan tala fritt med den visdom som uppstår efter flera års verksamhet i demokratins maktcentrum.

Den bilden stämmer väl överens med Sigmar Gabriel, före detta tysk utrikesminister. Sedan han tvingades lämna koalitionsregeringen i våras sitter han fortfarande kvar som ledamot i förbundsdagen för socialdemokraterna, men har sagt att han inte längre kommer inneha tunga partiuppdrag.

I stället har han skrivit en bok, ”Zeitenwende in der Weltpolitik’”, om vilken han intervjuades häromdagen i tidskriften Der Spiegel (24/09-18). Där gör han ett par reflektioner om situationen i Tyskland som även har bäring för Sverige.

”Framför allt måste vi förstå att ett rigoröst moraliskt förhållningssätt kan vara lika fel som att ignorera moral. Statsvetaren Herfried Münckler säger att vi tyskar är nöjda med att fokusera på det moraliska. Det vore bättre om vi kunde medge att vi också har intressen”, säger Gabriel till journalisterna.

Med det menas inte, utvecklar han, att moral ska vara en icke-faktor i ens beslutsfattande, men det kan inte vara den enda faktorn. Gabriel fortsätter med att erinra om ett tillfälle under flyktingkrisen när Manuel Valls, då Frankrikes premiärminister, uppgivet frågade honom: ”Vill tyskarna nu också leda oss moraliskt?”

Det är uppenbart att erfarenheterna från att handskas med de olika migrations-, finans- och säkerhetspolitiska kriserna de senaste åren har satt sina spår i den tidigare utrikesministern. Det skymtar fram en viss ödmjukhet inför faktumet att när man väl ställs inför svåra val är världen inte alltid svart eller vit, utan väldigt grå.

Medan jag inte vill förminska de goda insatser Sverige har gjort eller gör i olika globala frågor har även vi anledning att bejaka Gabriels tankar. Alltför ofta har vi blivit blinda av vår egen förträfflighet och tappat förmågan att se nyktert på olika frågor, med ödesdigra resultat som konsekvens.

Det fundamentala problemet med att nagla sig fast i vad som strikt uppfattas moraliskt är att sinnet för proportion och realism försvinner. Regerandets konst kräver en balans mellan moral och intressen. Att enbart förlita sig på ett av dessa, oavsett vilket, kommer bara sluta i tragedi.

ZEBULON CARLANDER är försvars- och säkerhetspolitisk sekreterare för Fria Moderata Studentförbundet.
zebulon.carlander@gmail.com

Länk till artikeln.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.