Säkerhetspolitisk samarbete mellan Sverige och Brasilien

Var imorse på ett intressant seminarium hos Folk och Försvar om det säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och Brasilien. Talarna var från svenska försvarsdepartementet, brasilianska utrikesdepartementet, och SIPRI.

Huvuddragen från seminariet var att samarbetet mellan våra två länder är bra och det finns möjligheter att utvidga det ytterligare framöver. Nästa år är det ett decennium sedan Sverige och Brasilien blev ’’strategiska partners’’, något som fick extra mening när Brasilien för cirka fem år sedan valde att införskaffa Jas Gripen E.

Representanten från den brasilianska utrikesdepartementet gav en överblick av landets utrikes- och säkerhetspolitik. Betonade Sydamerika och Sydatlanten som dess viktigaste geostrategiska områden. Han sa att det inte existerar några militära risker på kontinenten utan hänvisade till transnationell brottslighet och politisk instabilitet i enskilda länder, särskilt Venezuela, som de största säkerhetsproblemen.

Han ägnade en hel del tid till att prata om Brasiliens policy för nedrustning. Förklarade att man har ett förbud mot det i sin konstitution och beskrev hur man har arbetat för att få genomslag för det s k kärnvapenförbudsavtalet som har förhandlats fram inom ramen för FN.

SIPRI-forskaren som var sista att tala lyfte fram Sydamerika som en väldigt fredlig region och pekade bland annat på fallande import av krigsmateriel. Han sa att något av de viktigaste som kan resultera från det nuvarande svensk-brasilianska militära samarbetet är att Brasiliens försvarsindustri kan lära från dess svenska partners som är internationellt erkända för att arbeta transparent.

Det var ett intressant nedstamp i ett land och en Sveriges strategiska relationer som vanligtvis inte får särskilt mycket uppmärksamhet. Kommer följa den fortsatta utveckling av samarbetet med nyfikenhet!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.