Hur Trump vill förändra USA:s utrikespolitik

Jag har försökt att skapa en bild som förklarar hur president Trumps syn på världen skiljer sig från traditionell amerikansk utrikespolitik. Det är en utveckling av ett resonemang som jag nyligen lanserade i Svensk Tidskrift. (1)

 

 

 

 

 

 

 

————————-

Bilden till vänster

Den här bilden representerar den traditionella hållningen i USA:s utrikespolitik, bestående av tre cirklar.

Den första cirkeln representerar USA:s traktatsallierade (och Israel). Dvs stater som man har ömsesidiga försvarsförpliktelser med. (2)

Den andra cirkeln representerar övriga länder. De innefattar alltifrån nära partners som Sverige och Finland till dem med mer komplexa relationer som Indien och Vietnam.

Den tredje cirkeln representerar USA:s geopolitiska motståndare och konkurrenter. Det är fyra stater som finns i den här cirkeln, tagna från den senaste nationella säkerhetsstrategien som publicerades förra året. (3)

————————-

Bilden till höger

Den här bilden representerar Trumps vision om hur USA:s relationer med omvärlden borde se ut.

Som jag skrev i Svensk Tidskrift:

”Därmed är det möjligt att Trumps strävan till en bättre relation med Ryssland och Nordkorea är en del av en större strategi, t o m doktrin, att bilateralisera USA:s utrikespolitiska relationer och försöka spela ut stater mot varandra i syfte att uppnå ”wins”. Helt enkelt ett kallt nollsummespel.”

Alltså, i centrum av Trumps universum är USA och utanför är alla andra stater vars relation till Washington ständigt fluktuerar och är under granskning. Utrikespolitiken är en konstant affärsuppgörelse där målet är att här och nu vinna så stora fördelar för USA som möjligt.

————————-

Såklart är det här en förenkling och det går att komma med vissa invändningar, men jag anser att det överlag ger en god bild av hur Trump vill omarbeta amerikansk utrikespolitik.

Och det är väl inte förvånande att jag anser att hans världssyn är hopplöst utdaterad och att det i det långa loppet inte bara är skadligt för övriga världen utan också för amerikanska nationella intressen.

Den kanske största fördelen USA har mot sina konkurrenter är allierade och partnerländer som är redo att upprätthålla ett stabilt internationellt system och som tillsammans med Washington kan och vill lösa såväl globala som regionala problem.

Att förlora det vore en tragedi.

Källor:

(1) https://www.svensktidskrift.se/trump-goes-to-helsinki/

(2) https://www.state.gov/s/l/treaty/collectivedefense/

(3) https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2017/12/NSS-Final-12-18-2017-0905.pdf

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.