Läsvärd intervju med Ulf Kristersson om säkerhet och försvar

Idag i Svenska Dagbladet finns det en mycket läsvärd intervju (1) med Ulf Kristersson om säkerhets- och försvarspolitik.

Det är uppfriskande med en statsministerkandidat som faktiskt kan föra djupare säkerhetspolitiska resonemang. Tror inte att Stefan Löfven har gjort en liknande intervju på sisådär tre år, alltså ända sedan debaclet med ”fria ytor” i Sydsvenskan. (2)

Något intressant i intervjun är när Ulf säger:

”Jag tycker inte man kan kräva att en statsminister ska vara expert på säkerhetspolitik.”

Jag ägnar ju en del tid åt att efterforska om just det ämnet, våra statsministrars hantering av säkerhetspolitiken, och instämmer med Ulf här.

Det hör till undantaget att en statsminister har ett djupgående säkerhetspolitiskt engagemang innan denne gör flytten till Rosenbad – och undantagen i modern tid heter Olof Palme och Carl Bildt. (3) (4)

Vad som är mer viktigt, vilket Ulf är inne på, är att ha ett gott omdöme, omge sig med ett kompetent lag, och upprätta ett fungerande system för beslutsfattande.

Med den ”Dr Jekyll och Mr Hyde”-dynamiken (5) som finns i relationen mellan Peter Hultqvist (försvarsdepartementet) och Margot Wallström (utrikesdepartementet) har Löfven-regeringen slitits i säkerhetspolitiken åt olika håll till Sveriges uppenbara förlust. Och då har vi inte ens börjat prata om S-MP samarbetet…

Källor:

(1) https://www.svd.se/m-om-sakerhetspolitiken-misstror-inte-regeringen

(2) https://www.sydsvenskan.se/…/lofven-svart-att-regera-utan-do

(3) https://magasin.frivarld.se/olof-palme-patriot-antikommuni…/

(4) https://www.bildttal.se/single-p…/…/04/07/Beslutet-om-Viggen

(5) http://www.zebuloncarlander.se/…/svensk-linje-sakerhetspo…/

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.