Trump och Kim i Singapore

Donald Trump är på väg från G7-toppmötet, en sammankost som minst sagt kunde ha gått bättre, för att möta med Kim Jong-un i Singapore.

Om vi blickar tillbaka på de senaste månaderna går det att se ett oroväckande mönster på hur experter har utestängts från beredningsprocesser, nu senast kan Politico rapportera att den s k principals committee i det nationella säkerhetsrådet inte har sammanträtt en enda gång för att diskutera USA:s strategier inför toppmötet.

Trump administrationens uttalade mål med sin Nordkoreapolitik har varit Complete, Verifiable and Irreversible Dismantlement (CVID) – på ren svenska att Pyongyang ska avveckla sina kärnvapen utan att kunna återuppbygga förmågan.

I ett sammanhang där man har både Trump och Kim går det inte att avskriva något scenario, men det troligaste utfallet som jag ser det för tillfället är någon slags kommuniké där Nordkorea (återigen) i vaga formuleringar förbinder sig till idén om nedrustning medan USA (återigen) ger försäkringar om sina icke aggressiva intentioner gentemot Pyongyang.

Trumps twitterkonto kommer gå varmt när han hyllar den här historiska uppgörelsen mellan de två länderna, men den störste vinnaren blir Kim och hans regim.

Toppmötet kommer att följas av flera månader/år av utdragna förhandlingar och samtal parterna emellan där man ska försöka konkretisera kommunikén och komma överens om lösningar. Nordkoreanernas intresse är att dra ut på processen, vilket de har visat sig skickliga på att göra tidigare.

Samtidigt kommer den imponerande internationella sanktionsregimen som USA har lyckats sammanbringa att börja söndervittra. Framför allt kommer Kinas Xi Jinping ta första bästa möjlighet att skruva ner trycket på Nordkorea.

”Den som inte är förberedd är oförberedd”, brukade Fredrik Reinfeldt säga, och inför det här toppmötet råder det ingen tvekan om vem det är som har bemästrat detaljerna i sakfrågorna och har drivit på de senaste månaders diplomatiska utvecklingar. Dvs Kim Jong-un.

Frågan är hur Trump kommer reagera om/när han inser att han drog det kortaste strået.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.