SvD: ”Sverige bör stå upp mot Putinregimens grymhet”

Tidigare ambassadören Sven Hirdman kritiserar på Svenska Dagbladets debattsida beslutet hos ett stort antal västliga länder att utvisa ryska underrättelseagenter som agerat under diplomatisk täckmantel som ett svar på den så kallade Skripalattacken i Storbritannien.

Tvärtom från vad Hirdman skriver är de koordinerade utvisningarna, som även Sverige har deltagit i, en bra och viktig signal att ryska provokationer och aggressioner inte kommer att tolereras eller stå obesvarade.

Brittiska säkerhetsmyndigheter har gjort en samlad bedömning att det är den ryska staten som ligger bakom mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter, där det kemiska stridsmedlet ”novichok” användes. Vi har inga anledningar till att betvivla den slutsatsen.

Skripalattacken är inte den första gången som den ryska staten har nyttjat farliga substanser för att undanröja människor som man i Kreml anser icke önskvärda. 2006 förgiftades den före detta KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i London med det radioaktiva ämnet polonium. Han dog kort därefter av strålsjuka.

I den polisiära utredningen om Litvinenkofallet som publicerades för något år sedan nådde man slutsatsen att mordet på den tidigare KGB-agenten troligtvis var sanktionerat från den högsta toppen i den ryska statsledningen, det vill säga av president Vladimir Putin själv.

De senaste åren har vi sett på olika sätt hur Ryssland har försökt att nedmontera den europeiska säkerhetsordningen och skada västerländska intressen. Utöver giftattackerna i Storbritannien har Moskva även till exempel begått cyberattacker och påverkansoperationer mot olika valprocesser, mest känt i det amerikanska presidentvalet för två år sedan.

Att Ryssland är redo att på ett så offentligt och hänsynslöst sätt begå attacker gentemot stormakter tillika kärnvapeninnehavande länder som Storbritannien och USA visar hur allvarligt vi behöver ta hotet från Putinregimen.

Ambassadör Hirdman har en poäng i att det är beklagligt att Ryssland i sitt svar på de västerländska utvisningarna av underrättelseagenter har valt att stänga ner konsulat och på andra sätt begränsa våra genuina diplomatiska kontakter.

Men i den slutliga analysen vore det mycket värre om Ryssland fick en carte blanche att göra vad man vill mot stater i Europa och Nordamerika utan någon som helst motreaktion. Vi får aldrig glömma att ingenting provocerar makthavarna i Kreml lika mycket som svaghet.

Så länge Ryssland inte avviker från sin under president Putin inslagna utrikespolitiska linje att försöka avveckla den europeiska säkerhetsordningen, måste vi vara redo att tillsammans med våra internationella vänner stå upp mot Kremls översittarmentalitet. Det här ska och kan vi göra samtidigt som vi försöker nå ut till det ryska folket och civila samhället. Det är inte ett antingen-eller-val.

Skripalattacken är bara det senaste exemplet på Putinregimens grymhet. Alla demokratiska länder måste stå tillsammans i att besvara och bestraffa sådant agerande. Det är både vår moraliska skyldighet och i vårt säkerhetspolitiska intresse.

Skriver artikeln tillsammans med övriga i MUF:s internationella kommitte.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.