Till minne av Mats Johansson

Ledsen och chockad att höra att Mats Johansson har gått bort under helgen.

Även om han hade en lång och framstående gärning i det politiska Sverige så lärde jag känna honom först på senare år i samband med hans arbete med tankesmedjan Frivärld, framför allt kopplat till utbildningen Utrikesakademin.

Mats var oerhört passionerad för utrikes- och säkerhetspolitiken, särskilt kring frågan om det stora hot som Putin-regimen i Ryssland utgör mot det fria Europa. Han investerade mycket av sin tid och engagemang till att opinionsbilda om ett starkare försvar och ett svenskt Natomedlemskap.

Han ägnade också stor energi åt att utveckla nästa generations säkerhetspolitiska ledare i Sverige, ett arbete som fortsätter utan honom i formen av exempelvis Utrikesakademin.

Jag är tacksam för Mats vänlighet, stöd och uppmuntran under åren. Hans insats för Sverige ska inte underskattas, och jag är säker på att hans ambition om ett Sverige i Nato och ett Europa fritt från förtryck en dag kommer att infrias.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.