Associated Press: Diplomatic debut: Trump makes uneven entry onto world stage

Associated Press har publicerat en artikel som ger den mest insiktsfulla bilden hittills sedan Donald Trump installerades som president om hur beslut fattats m.m. kring utrikespolitik i den nya administrationen. Ett par noteringar: (1) Taktiken att göra ett utspel och sedan tona ned det om det möter motstånd (2) Jared Kushner och Steve Bannon har stort inflytande på utrikespolitiken (3) Säkerhetsrådgivare Mike Flynn verkar i sin tur inte ha särskilt mycket inflytande.

Ett texturval:

The episode, an uneven diplomatic debut, revealed the earliest signs of how the new president plans to manage world affairs. In a matter of days, he both alarmed and reassured international partners. He picked fights, then quickly backed away from them. He talked tough, and toned it down. And at each step, Trump relied on the small clutch of advisers that guided his norm-breaking campaign, a group with scant foreign policy experience but the trust of the president.

Much of the foreign policy decision-making has rested with Kushner and Steve Bannon, the conservative media executive turned White House adviser, according to administration officials and diplomats. Rex Tillerson, his nominee for secretary of state, is still awaiting confirmation. Officials at the National Security Council, an agency Trump has described as bloated, are still seeking marching orders from the new administration.

Läs hela artikeln här: Diplomatic debut: Trump makes uneven entry onto world stage.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.