NT: Likheter som förenar motsaterna

Mångas bild av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är att de är varandras motsatser i svensk politik, men den bilden stämmer inte när det kommer till säkerhetspolitiken, för här är de två i samsyn när det kommer till olika försvarssamarbeten och Sveriges engagemang i olika organisationer.

Bägge avvisar kategoriskt både EU och Nato, två organisationer som tillsammans har bidragit till fred och frihet i Europa. Sett till Nato är det inte bara ett medlemskap som de är emot, utan de motsätter sig även fördjupat samarbete. För när riksdagen snart voterar om att ratificera värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato – ett avtal som bland annat underlättar för Sverige att ta emot stöd utifrån – kommer båda partierna att rösta nej.

Det förblir oklart vad för alternativ de båda ser till närmare samarbete mellan Sverige och Nato. Sverigedemokraterna har en uttalad vision om ett nordiskt försvarsförbund, men det är snarare en fantasi. Det finns inga som helst förutsättningar för något sådant, utan den enda vägen som kan tas om man verkligen vill se ett fördjupat och integrerat nordiskt försvarssamarbete är genom ett Natomedlemskap.

Vänsterpartiet saknar alternativ alls till Nato, utan verkar istället eftersträva en tillbakagång till neutralitetseran. Men Sverige under det kalla kriget hade djupgående samarbeten tillsammans med Nato och individuella Natoländer. Ett talande exempel på detta är när efter statsminister Olof Palme förorsakade en diplomatisk kris mellan Sverige och USA under Vietnamkriget ringde till ÖB Stig Synnergren och sa ‘’Nu när jag bråkar med amerikanerna, se för Guds skull till att vi har ett gott samarbete med USA på försvaret i alla fall.’’

I Sverige tenderar vi att underskatta de verktyg som EU har när det kommer till säkerhetspolitiken, men det är en betydelsefull roll som unionen spelar – något som sanktionsregimen gentemot Ryssland på grund av aggressionen mot Ukraina har illustrerat. Trots det här faktumet är båda partierna förespråkare för ett svenskt utträde ur EU.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet må vara oense om en hel del, men båda är lika fel ute när det kommer till hur vi stärker Sveriges säkerhet och regional stabilitet. För deras allianslöshetsfundamentalism är hopplöst utdaterad för dagens och morgondagens säkerhetsutmaningar.

Länk till artikeln.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.