VK: Värdlandsavtalet stärker landets säkerhet – är därmed välkommet

Anna-Brita Hägglöf och Malin Nilsson från IKFF skriver på Västerbottens-Kurirens debattsida negativt om processen som har lett till det snart godkända värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato.

Det är alltid välkommet när försvars- och säkerhetsfrågor debatteras, men bilden som de ger läsarna i sin debattartikel är felaktig och överensstämmer inte med verkligheten.

Syftet med värdlandsavtalet är att underlätta för Nato att öva tillsammans med svensk militär och att i en krissituation kunna ge stöd – allt med den svenska regeringens godkännande. Som tidigare utrikesminister Carl Bildt poängterat innehåller avtalet ingenting som förändrar dagens säkerhetspolitiska doktrin, utan snarare är det ‘’ett mer tekniskt avtal som är av stor praktisk men föga politisk betydelse.’’

Det finns en bred parlamentarisk enighet i riksdagen om att Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra, och Nato är en av de bästa och mest kvalificerade partners som vi har. Därför är det naturligt att vi förbättrar våra möjligheter att samverka och samarbeta med varandra.

Processen som har tagit oss till det stundande ögonblicket då riksdagen röstar om att godkänna värdlandsavtalet har skett i enlighet med alla våra konstitutionella principer och regler.

Sedan är föreställningen om att Sverige har närmat sig till Nato på ett odemokratiskt och förteget sätt inte på något vis begränsat till frågan om värdlandsavtalet. Tvärtom så är det återkommande retorik från Natomotståndets sida rörande vår relation med Nato i sin helhet.

Men faktum är att alla steg som Sverige – ofta tillsammans med Finland – har tagit sett till Natosamarbete efter det kalla kriget varit inför öppna ridåer och har diskuterats och debatterats bland våra folkvalda politiker.

Värdlandsavtalet är ingen brytpunkt i svensk säkerhetspolitik, utan ett medel som förbättrar möjligheterna för vårt försvar att öva med andra och även för landet att smidigare ta emot stöd om vi skulle behöva det.

Även om ett Natomedlemskap vore att föredra, stärker avtalet Sveriges säkerhet och därmed är det välkommet.

Länk till artikeln.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.