SLA: Försvarsministern gör ett stort misstag

I måndags (18/4) kunde Skaraborgs Allehanda rapportera om hur försvarsminister Peter Hultqvist deklarerat vid försvarskonferensen i Skövde att ”Sverige förblir alliansfritt” och ”Nato finns inte på agendan”. Denna markering är ett stort misstag då ett Natomedlemskap är absolut avgörande för att säkerställa vår såväl korta som långsiktiga trygghet.

Idag står vi inför en av de mest utmanande säkerhetsmiljöer som vi har konfronterats med på flera decennier. Framför allt i vårt närområde är det Rysslands hotfulla och aggressiva beteende som är roten till mycket spänning. Det råder ingen tvekan om att Kremls främsta målsättning är att mejsla fram en ny europeisk säkerhetsordning där stormakterna dikterar de mindre staternas öden.

Därmed är försvarsministerns inställning mycket bekymmersam. Sverige med vår geografi spelar en nyckelroll i flera avseenden när det kommer till säkerhet och stabilitet i Östersjöområdet och Nordeuropa. Extra betydelsefullt i nuläget är den militärstrategiska situationen sett till Baltikum i öster och Öresund i söder.

Sveriges säkerhetspolitiska utanförskap förstärker den rådande osäkerheten som finns i närområdet. Vår militära allianslöshet tjänar Moskva väl, som genom åren – inte minst under kriget i Ukraina – visat sig skicklig på att utnyttja gråzoner. Den främsta motåtgärden mot det här vore ett svensk Natomedlemskap kombinerat med ett ökat försvarsanslag.

Som fullvärdig Natomedlem skulle Sverige vara en integrerad del utav den västliga säkerhetsgemenskapen och sudda ut den rådande motsägelsefullhet som finns beträffande vår utrikes- och säkerhetspolitik. Våra möjligheter att påverka den transatlantiska politiken skulle förbättras avsevärt, samtidigt som vi skulle ta del av den säkerhetsgaranti som ett Natomedlemskap erbjuder.

Naturligtvis innebär inte ett Natomedlemskap att alla de säkerhetshot som vi står inför försvinner, men vi skulle vara i en bättre position att effektivt adressera dem tillsammans med resten av Natos medlemsstater.

Försvarsministern har utmärkt sig som en av regeringens få dugliga statsråd och han har visat på ett stort engagemang för försvars- och säkerhetsfrågor. Om han verkligen vill lämna efter sig ett eftermäle där Sveriges och vårt närområdes säkerhet har stärkts är den främsta insatsen som han kan göra att verka för ett svenskt Natomedlemskap. Än är det inte för sent.

Länk till artikeln.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.