SvD: Enda som tjänar på V-utspel är Putin

Vänsterpartiets Stig Henriksson skriver på SvD Debatt att Sverige inte borde ha ett fortsatt försvarssamarbete med Polen. Tydligen håller Vänsterpartiet fast vid sin linje att göra dåligt avvägda försvars- och säkerhetspolitiska utspel.

Polen är ett av våra viktigaste grannländer med cirka 40 miljoner invånare och en av Europas starkast utvecklande ekonomier. Kort sagt är Polens moderna historia i mångt och mycket en framgångssaga.

Sverige har sedan många år tillbaka omfattande utbyten med Polen. I och med Polens växande betydelse i Östersjöområdet och Europa, inte minst genom sitt medlemskap i både EU och Nato, har möjligheterna för samarbete och samverkan bara ökat.

Ett exempel på det är för några år sedan då det undertecknades ett strategiskt dokument mellan våra två länder. Den så kallade Polsk-svenska samarbetsdeklarationen har inneburit fördjupat samarbete inom områden som utrikes- och säkerhetspolitik och EU.

Genom att allokera mer resurser till sitt försvar och med sitt medlemskap i Nato tar Polen ansvar för säkerhet och stabilitet i Östersjöområdet. Landet är en nyckelaktör när det kommer till regionalt försvar, inte minst sett till de baltiska staterna. Polackerna har också intagit en viktig roll med att stödja och hjälpa Ukraina.

Det försvarsavtal som slöts mellan Sverige och Polen i höstas är en fortsättning på många års arbete; så tidigt som 1994 slöts ett försvarsinriktat avtal mellan Sverige och Polen.

Därmed är tanken att vi ska avveckla vårt mer än två decennier gamla försvarssamarbete med Polen både förbryllande och oansvarigt. Den enda som skulle tjäna på det är Vladimir Putin, som vill se mindre försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete och samverkan i Östersjöområdet.

Det som sker i den polska inrikespolitiken, där det styrande partiet Lag och Rättvisa systematiskt går efter grundläggande demokratiska institutioner, är mycket oroväckande och allvarligt.

Sverige måste som vän och partner till Polen och det polska folket uttrycka och visa starkt missnöje med den här utvecklingen, och det måste även övriga Europa och andra liberala demokratier göra, inte minst USA. Men att göra som Vänsterpartiet förslår och bryta ett försvarssamarbete som stärker vår och regionens säkerhet är inte rätt väg att gå.

Länk till artikeln. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.